Klik hier als je meer wil weten over de kip KuCo, Annelies en de diertjes bij het KuCo-huisje.


Dag lieve vriendjes

Heb je al wat rondgesnuffeld op de website? Misschien weet je dan al wie ik ben? Ja, ik ben KuCo! Samen met al mijn vriendjes woon ik in het KuCo-paradijs en beleven we de leukste avonturen.

Mijn beste vriendin is Annelies Neirinck. Zij volgde 12 jaar lang kunstacademie en studeerde voor leerkracht plastische opvoeding - informatica. Zij zorgt ervoor dat wij in een veilige omgeving ons ei kwijt kunnen. Telkens neemt ze ons mee in een verhaal vol belevenissenexperimenten en creatieve uitspattingen. Annelies bezorgt kinderen een onvergetelijk KuCo-avontuur.

In het KuCo-huisje worden workshops, kampen en lessen georganiseerd voor kinderen tussen 5 en 13 jaar. De groepjes worden bewust klein gehouden zodat er genoeg aandacht is voor iedereen. Bij KuCo is een fijne sfeer en het creatieve proces veel belangrijker dan het eindresultaat. KuCo's vriendjes en vriendinnetjes mogen ook verzorgd en geknuffeld worden.


Sinds 2001 geef ik vooral informaticalessen. Eerst deed ik dit in het volwassenenonderwijs en ondertussen werk ik als zelfstandige in het KuCo-huisje en in heel wat verenigingen. Mensen vroegen mij dikwijls: "Mis je jouw andere vak, namelijk 'Plastische Opvoeding', niet?" Ik antwoorde telkens dat ik ook creatief kon zijn in programma's als Photoshop Elements, Corel Video Studio en Corel Draw. Iedere keer zei ik: "Als er iets is wat ik graag nog wil doen, dan is het met klei werken. Misschien is een keramiekoven iets voor mijn veertigste verjaardag."

 En ja hoor, op mijn veertigste heb ik de knoop doorgehakt. Ik heb een keramiekoven gekocht! Ik leerde tijdens mijn opleiding heel wat rond keramiek, maar omdat dit lang geleden was, ben ik workshops beginnen te volgen. Ondertussen heb ik thuis ook al heel wat geëxperimenteerd. Na mij dus opnieuw in deze creatieve wereld te hebben ingewerkt, begin ik nu ook zelf met kleiworkshops. 

Ik hoop deze nieuwe uitdaging met jullie te kunnen delen.

Welkom in KuCo's keramieknest!


 Programmeren is het leren computationeel denken of het leren denken als een computer. Een vaardigheid die in onze digitale wereld niet meer weg te denken is. 
Tijdens KuCodePIEP maken we kennis met het bitmonstertje en het computermannetje. Samen met hen ontdekken de kinderen hoe een computer communiceert. Daaruit leren ze dat een computer alles moet worden aangeleerd en dat elk groter probleem in kleinere stapjes moet worden onderverdeeld.
Na KuCodePIEP volgt KuCodeTOK. In deze lessenreeks gaan ze aan de slag met ScratchJr. Stap voor stap leren ze met de app werken en maken ze kleine programmaatjes en creëren zo verhaaltjes en spelletjes (met tablet). Tussen de oefeningen door staan we ook even stil bij mediawijsheid. Zo staan we even stil bij geluid en volume en nemen we foto's van elkaar, maar mag dat zomaar? Welke app is voor welke leeftijd? Mag ik zomaar een spelletje installeren?
De laatste lessenreeks die je kunt volgen is KuCodeKRAAI. Naast het leren werken met Scratch bekijken we wat virtual reality en kunstmatige intelligentie is. En euh, haal de detective in jezelf maar naar boven want weet jij wie de baas is van Internet?


* Nog nooit met een computermuis of aanraakscherm gewerkt?
* Ben je de weg soms kwijt in de digitale wereld?
* Heb je soms ook het gevoel dat je als een kip zonder kop surft op het internet?
* Wil jij ook die digitale kloof wegwerken?

 

Bij KuCo wordt op een laagdrempelige manier les gegeven aan zowel 50-plussers die de computer-, tablet- of smartphonewereld nog moeten leren ontdekken als aan de iets meer ervaren computergebruiker. De lessen worden gegeven in kleine groepen zodat er voldoende individueel begeleid kan worden. Elke workshop of lessenreeks wordt begeleid met een praktische cursus. Tijdens de pauze en na de les kun je bij Annelies terecht voor gratis hulp met je computer, tablet en/of smartphone.