Veilig omgaan met WiFi en mobiele data:

Wat is WiFi?

WiFi is een draadloze internetverbinding die je krijgt via een router. Deze router is van een internetaanbieder. Voorbeelden van internetaanbieders zijn Telenet en Proximus.

  • Elke WiFi-verbinding heeft een naam. Deze naam krijg je van je internetaanbieder.
  • De meeste WiFi-verbindingen zijn tegenwoordig beveiligd met een wachtwoord of beveiligingssleutel. Je ziet dan in de WiFi-instellingen een slotje bij de naam van het WiFi-netwerk staan. Beveiligd betekent dat de gegevens die je uitwisselt met een website versleuteld worden. Anderen kunnen dan niet of toch moeilijker meekijken. Kies dus altijd voor een beveiligde WiFi-verbinding! 

LET OP voor het addertje! Het is niet omdat de WiFi-verbinding beveiligd is dat de website waar je naartoe surft beveiligd is! Dit onderwerp snijden we hier aan.

Wat is mobiele data?

Mobiele data wordt ook wel verward met 3G, 4G of 4G+. Via de mogelijkheid mobiele data kun je op het Internet surfen via het GSM-netwerk of mobiel netwerk. Je krijgt in je abonnement een volume mobiel internet. Als je meer verbruikt, moet je bijbetalen. Bespreek met je telecombedrijf welk abonnement voor jou het best is. De termen 3G, 4G, 4G+ en 5G betekenen de snelheid waarmee je op het GSM-netwerk surft. 

Welke internetverbinding is de veiligste?

De meest veilige verbinding is de verbinding waarbij jij echt alleen surft op het Internet.

  • Dit gebeurt wanneer jij als enige verbonden bent met een beveiligd WiFi-verbinding. Er zijn dus geen andere toestellen die ooit verbinding hebben gemaakt met dit WiFi-netwerk.
  • Dit gebeurt via je mobiele dataverbinding.

Nog een paar tips:

  • Een gouden regel is: 'Hoe meer mensen op een WiFi-verbinding kunnen, hoe onveiliger!'
  • Wil je op een internet persoonlijke gegevens intypen, betalingen uitvoeren en persoonlijke informatie raadplegen? Gebruik dan enkel de meeste veilige internetverbinding!
  • Kun je het financieel aan, investeer dan in een abonnement met voldoende mobiele data. Op deze manier hoef je bijna nooit meer te verbinden met een WiFi-netwerk waarop veel mensen kunnen inloggen.
  • Log je toch in op openbare WiFi-netwerken waarop veel mensen kunnen inloggen? Gebruik deze dan enkel om informatie op te zoeken. Doe in geen geval persoonlijke dingen op het Internet. Verwijder nadien de verbinding met het WiFi-netwerk.
  • De bovenstaande zaken leer je gebruiken in een cursus 'Leer je smartphone beter kennen'. Je kunt ook hulp krijgen in het KuCo-huisje. Meer informatie vind je hier.