Belangrijke instellingen voor je Android-smartphone:

Inleiding

Heb je een nieuwe smartphone nodig of moet je toestel teruggezet worden naar de fabrieksinstellingen? Zorg dat je toestel goed ingesteld staat en voorkom achteraf problemen.  

 

Hieronder vind je een kort overzicht van alle instellingen die van belang zijn. Jammergenoeg is het onmogelijk om voor elk soort toestel een uitgebreide uitleg te geven. Een uitgebreide uitleg met hulp door Annelies krijg je tijdens de lessen Leer je smartphone beter kennen of Smartphone gevorderden. Wil je dat Annelies dit voor jou doet? Vraag dan hulp aan door hier te tikken.

Welke gegevens kun je verliezen?

 • Contactpersonen
 • Foto's
 • Geïnstalleerde apps
 • WhatsApp-berichten
 • Agenda
 • Enz.

Gebruik de Cloud van Google

De Cloud van Google is een ruimte op internet. Je krijgt 15GB gratis en dat is niet weinig. Bij Microsoft en bij Apple krijg je maar 5GB aan ruimte. Het is belangrijk dat je deze ruimte goed benut. Stel je alles goed in en hou je deze ruimte netjes dan hebben heel wat mensen genoeg aan deze 15GB. Heb je toch te weinig dan kun je betalen voor meer ruimte.

 

Tegenwoordig is de Cloud niet meer weg te denken want door je gegevens in de Cloud op te slaan kun je jouw gegevens van op elk toestel bekijken. Je kunt ook heel gemakkelijk je gegevens terugzetten op een nieuw toestel of een toestel dat terug werd gezet naar de fabrieksinstellingen.

 

Om toegang te krijgen tot deze Cloud heb je een Gmail-account nodig. Dit bestaat uit een e-mailadres dat meestal eindigt op gmail.com en een wachtwoord. 

Is mijn toestel gekoppeld met de Cloud van Google?

Je kunt dit heel eenvoudig als volgt controleren:

 1. Open de Play Store (app met fel gekleurde pijl).
 2. Zie je bovenaan rechts een gekleurde bol met letter of foto?
  => Je toestel is gekoppeld met een Google-account. Ga naar 3.
  Zie je bovenaan rechts geen gekleurde bol met letter of foto?
  => Je toestel is nog niet gekoppeld aan een Google-account. Ga naar de titel 'Ik heb hulp nodig'.
 3. Tik bovenaan rechts op de gekleurde bol met letter of foto.
 4. Bovenaan zie je het e-mailadres van je Google-account staan.
 5. Ken je het bijhorende wachtwoord?
  => Als je het wachtwoord zeker weet dan is dit een eerste goede stap. Hou het e-mailadres en wachtwoord goed bij!
  => Als je het wachtwoord niet zeker weet of niet weet ga dan naar de titel 'Ik heb hulp nodig'.

Wat moet er ingesteld staan?

Nu je toestel gekoppeld is met een Google-account en je het e-mailadres en wachtwoord kent, kun je het toestel nog verder instellen.

 • Zorg dat je contactpersonen opgeslagen staan in Google en niet op je SIM-kaart of telefoon. Alles rond contactpersonen stel je in op de app Contacten of Personen.
 • In de instellingen kun je een back-up instellen voor je smartphone. Ook hier is het belangrijk dat de kopie in Google komt.
 • Daarnaast is het ook superhandig om een back-up in te stellen voor WhatsApp.
 • Een back-up van Instagram en Facebook is niet nodig. Dit zijn apps die volledig online (op het internet) staan.
 • Een heel gemakkelijke oplossing om altijd en overal je foto's ter beschikking te hebben is Google Foto's. Ook hier stel je het best back-up en synchronisatie in. Kies als uploadgrootte Opslagbesparing. Zo kunnen er veel meer foto's opgeslagen worden. Let wel op want deze foto's hebben een iets mindere kwaliteit die je op het eerste zicht niet kunt waarnemen.
 • Wil je jouw foto's in de originele kwaliteit behouden? Zet de foto's van je smartphone regelmatig over met een USB-kabel naar je computer.
 • Gebruik je een agenda-app? Staan al je afspraken zeker in de Cloud? Het komt namelijk dikwijls voor dat de afspraken op het geheugen van de telefoon opgeslagen staan.

=> Heb je bij deze instellingen meer hulp nodig, ga dan naar het onderdeel 'Ik heb hulp nodig'.

Andere interessante instellingen

 • Standaard valt je smartphone na 30 seconden in slaap. Dit kan heel vervelend zijn als je iets aan het lezen bent want na 30 seconden wordt je scherm zwart. Zet de slaapstand of Time-out daarom op 2 minuten. Dit vind je terug in de Instellingen onder het onderdeel Weergave, Display of vergrendelscherm.
 • Op heel wat smartphones heb je een sneltoets filter blauw licht of oogbescherming. Hiermee wordt het blauwe licht zoveel mogelijk weggefilterd. Dit is ,vooral 's avonds, minder belastend voor je ogen.
 • Zorg dat een eventuele antivirus of apparaatbeveiliging ingeschakeld is. Bij sommige toestellen vind je dit terug in de Instellingen, bij anderen staat dit in een app.

Ik heb hulp nodig

Sommige mensen durven heel wat op hun smartphone en vinden de bovenstaande instellingen terug, maar anderen hebben meer schrik om iets te mispeuteren. Wens je meer hulp bij het instellen van de bovenstaande instellingen, volg dan privéles bij Annelies of volg een lessenreeks Leer je smartphone beter kennen of Smartphone gevorderden.

Neem contact op:

Heb je nog vragen, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.