· 

Be-like-KuCo

Dag 1

'Tok, tok, tok!' zei KuCo. Kom binnen in het KuCo-huisje!

 

Er zijn vele soorten kippen. Dikke, dunne, grote, kleine, met veel of weinig pluimen, enz.

 

Volg het stappenplan en teken je eigen fantasiekip. Tijdens het tekenen gaf Annelies een heel goede tip om te gommen zonder je blad te kreuken. Vraag het maar eens aan je kind(eren)! Daarna bedachten ze zelf een leuke kippennaam, maakten een muizentrapje en versierden hun KuCo-zakje ermee:

In een mand zaten verschillende stukken fruit en groenten. Met een blinddoek op mochten de kinderen elk één stuk raden. Er was even twijfel tussen een appel en een tomaat, maar de andere stukken werden gemakkelijk geraden. Iedereen verdiende een sleutelhanger met een KuCo-hartje, want zeg nu eens eerlijk: wie weet wat een kip graag lust, heeft een hart voor kippen!

Als tussendoortje aten we de druifjes op en speelden naar hartenlust buiten.

 

De eerste voormiddag sloten we af met het lied De kip of het ei? en het Be-like-KuCospel. Hierbij leerden de kinderen heel wat over kippen, konijnen, KuCo en over elkaar. Op het einde verdiende iedereen een pluim!

Na de middag tekenden we een sjabloon van een kip om dit daarna te boetseren...

Naast fruit en groenten lusten kippen heel graag granen. Annelies had verschillende granen in haar KuCo-huisje liggen. Wij mochten raden welk granen bij welke prent hoorden. Moeilijk, maar wel verrassend om te zien hoe verschillend granen zijn. Lang, rond, met of zonder draadjes...

Uiteraard werden er tijdens de pauze granen gegeten. Gelukkig aten we deze niet rauw zoals een kip, maar gepoft: popcorn (gepofte maïs) en rijstkoeken (gepofte rijst). Verrassend hoe lekker de kinderen dit vonden!

Dag 2

Welkom in de papierscheurfabriek! De dag startte met het zoeken naar papiertjes in bepaalde kleuren. Deze knipten we uit en scheurden we in stukjes.

Schort aan, mouwen omhoog, verfborstel in de hand en schilderen maar... Eerst heel veel geel, daarna in het midden van het canvas blauw. Door geel en blauw bij elkaar te wrijven, kregen we groen. Het onderste deel schilderden we zwart.

Wist je dat kippen afstammen van dinosaurussen? In de geheime KuCo-ingang staat een filmpje hierover. Tijdens de pauze aten we dus dinosauruskoeken met granen en liepen we als kippen rond in de KuCo-tuin.

 

Elk kind kreeg een groot wit blad, potlood en gom. Annelies toonde op grote papieren de stappen zodat iedereen het goed kon natekenen. Daarna beplakten we de kip met gekleurde stukjes papier. Dat was voor sommige kinderen toch even doorzetten, maar wat waren we blij met het resultaat!

 

Omdat het zo'n mooi weer was, mochten we in de namiddag onze boetseerwerkjes buiten glazuren. De houten tafel werd ook een beetje geglazuurd, maar gelukkig kan je dat gemakkelijk uitwassen ;-)

Na de paasvakantie worden deze werkjes gebakken in de keramiekoven op 1050°C. Daarna doet Annelies er nog een transparante glazuur over zodat er zeker overal glazuur is. Na de werkjes nog eens gebakken te hebben, kunnen ze worden afgehaald. Het beloven allemaal pareltjes te worden!

Kun jij raden welk fruit er in de fruitmand zit? Het is aan de binnenkant wit, smaakt meestal zoet, is hard... Inderdaad, APPELTJES! Als afsluiter legden we ook de kippen in de watten met een heerlijke fruit- en groentenslinger.

Dag 3

We startten de dag met kippenraadseltjes. Er zaten echt moeilijke tussen, maar gelukkig hielpen we elkaar een beetje. Ondertussen werkten we de kunstwerkjes op het canvas af met stipjes en bloemetjes. 

We zongen het lied De kip of het ei? terwijl Annelies de banaan in stukjes op bordjes sneed.

Tijdens de pauze mochten we al even oefenen met eten zonder handen. Probeer maar eens, moeilijk hoor!

Wie weet er het meest over kippen en hanen? De kinderen werden met de app Chwazi eerlijk in groepjes verdeeld. Na de Quiz kreeg iedereen een medaille. KuCo had drie pootjes gezet bij het groepje dat het meest wist over kippen en hanen en een pootje bij het groepje dat er het minst van wist, maar eerlijk: de scores lagen heel dicht bij elkaar!

 

Middageten met een gekookt eitje...

Na een spannend verhaal legden we de Be-like-KuCo-eed af en tekenden een verklaring met onze voeten waarbij we beloofden om alle opdrachten zonder handen (handsfree) te doen...

Elke dag

Aten we 's middags zoveel mogelijk buiten!

Verzorgden we op het einde van de dag de dieren...

En speelden we naar hartenlust!

Geheime KuCo-ingang

Kinderen die naar dit kamp kwamen, kregen een wachtwoord om de geheime KuCo-ingang van Be-like-kuco te openen. Daar vinden ze een aantal dingen terug die tijdens het kamp gebruikt werden.