· 

KuCo en mus Tito

Inleiding

We startten de workshop met het verhaal van KuCo en mus Tito. Onder de dakpannetjes van het oude KuCo-huisje wonen heel wat mussen. Deze lieve diertjes zijn heel bang van Rosti, de kat van de buren. Gelukkig is het Rosti nog niet gelukt om de mussen te pakken. Dit komt omdat uil Oli alles in de gaten houdt.  Oli werd ooit gered door de familie van mus Tito. Uit dank beschermt Oli dus de mussen van het KuCo-huisje.

Quiz

Na het verhaaltje werden we in twee groepen verdeeld. Aan de hand van filmpjes over vogels en uilen konden de kinderen de quiz oplossen. Bij elk goed antwoord verdienden ze vogeltjes. De groep die uiteindelijk het meeste vogeltjes verzamelde mocht als eerste een cadeautje, nl. een vogelfluitje kiezen. Zo leerden ze op een speelse manier heel wat over uilen en vogels in de winter!


Pauze

Een uilensjabloon maken

Download
Uil tekenen.ppsx
Microsoft Power Point presentatie 2.5 MB

Een uil maken met echte keramiekklei

Middagpauze

Spel

Na de middag werden we per twee in groepjes verdeeld. 

  • We speelden een memoryspel waarbij de winnaar de geluksvogel werd. De ander kreeg de pin met daarop een pechvogel.
  • Na het spel moesten we buiten een kaartje zoeken met daarop de kleuren van de pechvogel of geluksvogel. Op de achterkant stond een opdracht: "Zoek een spreekwoord rond een uil, een ei, een kat of een mus en beeld dit uit in klei." We mochten de tablet gebruiken en gelukkig kregen we hulp van Fiebe en Annelies. Moeilijk, maar wel leuk om te doen! Kun je de volgende spreekwoorden raden?
    • Iets voor een appel en een ei verkopen.
    • Een uiltje knappen.
    • Een vogel voor de kat.
    • Jij bent een huismus.

Pauze

Glazuren uilenogen en snavel

Bakken in de keramiekoven

Na 2 weken drogen mochten de uiltjes gebakken worden in de keramiekoven. Hieronder een paar resultaten...